Módosult tudatállapot zenével?

Mit szólnátok, ha azt állítanám, hogy bizonyos állapotok elérése érdekében (pl. éberség, vidámság, nyugodtság) elég néhány speciális hangot meghallgatnotok?

A zenei terápiák nem újkeletű hóbortok. A tibeti szerzetesek évezredek óta használják a felhangokkal teli éneklést a test és lélek öngyógyító mechanizmusainak erősítése érdekében, de a zenével történő gyógyítás valóban csak az utóbbi pár évtizedben kezdett beépülni a köztudatba.

Eredetük egészen a 70-es évekre tekint vissza, amikor Gerald Oster biofizikus publikálta eredményeit, miszerint, ha sztereó fejhallgató segítségével két különböző, de közel azonos frekvenciájú hangot játszunk le a fülekbe, akkor az agy létrehoz egy harmadik, sehol nem hallható hullámot, ami a frekvenciák különbségén rezonál. Ez az agy által alkotott fantom hang a binaurális ütem. Ennek a ritmusát követi az agy, és ennek megfelelően változnak az agyhullámok is.

Ha például 440 Hz-et játszunk le a bal és 444 Hz-et a jobb fülbe, nem két különböző, irritálóan közeli hangmagasságú hangot hallunk, hanem egyet, mely másodpercenként négyszer modulálódik a két fülünk között a két hang közötti különbség ütemében (4 Hz).

A binaurális ütemű hangok hatására olyan módosult tudatállapotokba kerülhetünk, mint amilyet meditáció, alvás, aktív figyelem vagy tudatmódosító szerek hatása alatt tapasztalhatunk.

Normál esetben az idő nagy részében Béta állapotban vagyunk (14-30 Hz), mely a folyamatos éberségi, figyelmi állapotnak felel meg (de szorongás, stressz, izgatottság, elmélyültség, nyomás vagy félelem során is tapasztalható, túlzott aktivitása esetén álmatlanság jellemző).

https://open.spotify.com/track/2fOmA0TUT7RL63lICl8b1J

Agyhullámaink Alfa állapotra (9-13 Hz) csökkentése, optimális lehetőséget biztosít a hatékony tanulási folyamatoknak, úgymint összetett feladatok elemzése, új információ elsajátítása, adatok memorizálása vagy bonyolult feladatok elvégzése. Hidat képez a tudatos és a tudattalan között: meditáció, egyes relaxációs formák, álmodozás illetve nyugalmi helyzetek során természetes módon elérhető ugyanez az ellazult állapot.

https://open.spotify.com/track/3s3e9DYPpK7kioZbXK4ASS

A Théta tevékenységet (4-8 Hz) évszázadok óta használják a mély meditatív és teljes nyugalmi állapot elérésére. Segíti a kreativitást, a tudatalattihoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, az emlékezést, a gyógyulási folyamatokat. Kutatások bizonyítják, hogy napi 30 perc meditáció jelentősen javítja az általános egészséget és jóllétet. Hatására csökken az alvásigény.

https://open.spotify.com/track/5K9cAddrfU8yY2xJPbXIeN

A leglassabb hullám a Delta (1-3 Hz), melyet agyunk produkál. Jellemzően az álom nélküli alvás során tapasztalható. Szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért és energetizálásáért felelős.

https://open.spotify.com/track/1tezQIfRCnTOdzcD6pCJEw

A Gamma (40 Hz fölött) agyhullámok a legintenzívebbek, magas szintű észlelés és információfeldolgozás történik. Ideális fizikai erőnlétünk vagy agyi aktivitásunk fokozására.

https://open.spotify.com/track/5VjJMTSgGIjjDmtNtyGfvE

Ha elég bátrak vagytok a mojitot zenére cserélni, próbáljátok ki a binaurális zenét!