RESET az agynak

A te agyad is olyan, mint egy internet böngésző? 17 lap megnyitva, ebből 9 nem válaszol, ezer felugró hirdetés és honnan a francból jön ez az idegesítő zene? 

Hol kell újraindítani magamat? - teszik fel sokan a kérdést.

Ugorjunk vissza majdnem 100 évet, hogy erre válaszolni tudjak.

1920. január 1-jén az újév beköszöntével egy új lélek kapott esélyt az életre. Édesanyja nem számított érkezésére, és nem is várta azt. Rajongva szerető édesapjának és élni akarásának köszönhetően azonban koraszülöttsége ellenére maradt. Korai emlékei, melyek a titkolt és nem várt terhességből származtak, mélyen benne éltek a felnőtt Alfred Tomatisban.

Nincsenek véletlenek. Azt mondják, csak a nagypályások kapnak nagy életfeladatot. A kis Alfredből az 1950-es évek egyik legismertebb fül-orr-gégész professzora lett, aki speciális terápiás módszerével fülön keresztül stimulálta pácienseit.

Hogy miért éppen a hallása az, mely ekkora szerepet tölt be fejlődésünkben?

A fül a fogantatás után pár nappal már elkezd formálódni, és a várandósság 4. hónapjára teljesen kialakul. Mivel a hallás az elsőként működésbe lépő érzék, a magzati fülbe érkező információ az, ami irányítja az agy fejlődését. 

Tomatis professzor szerint a hallási feldolgozási zavarok nagy részének a terhesség alatti időszakban keresendő az oka, amikor a magzat valamilyen oknál fogva nem megfelelően reagált az anya hangjára.

A Tomatis módszer során azzal az ingerrel stimuláljuk a klienst, melyet az anyaméhben nem volt módja jól megtapasztalni. Éppen ezért ennek fő eszköze az édesanya hangja lesz.

Újjáteremtve a magzati életben tapasztalt körülményeket képesek vagyunk kijavítani az ennek következtében kialakuló problémákat, és ezzel olyan szilárd alapot biztosítani, melyre már biztonsággal lehet építeni a későbbi tanulási folyamatok során.

A terápia ezzel nem ér véget. A Tomatis-effektussal felruházott zenét hallgatva a páciens megtanulja aktívan irányítani hallási figyelmét, érzékennyé válik a fontos információkra és tudatosan képessé válik kizárni azokat, melyek hátráltatnák a mindennapi élet legapróbb szituációiban.

Nyomjatok ti is egy RESET-et! :)